Fightclub
Op welke manier verandert geweld het leven van een vrouw?
Mine focust zich graag op vette dingen. Dingen die het leven de moeite waard maken. Scroppino's drinken op het terras, de stem van je oma op je voicemail, je crush volgt je terug op Instagram of dat de meeste mensen het voor je zullen opnemen als het nodig is, ze zullen ingrijpen als het misgaat.
Maar nu zit ze aan het ziekenhuis bed van een zwaar mishandelde vrouw. Toch wil ze positief blijven over haar medemens. Ook als ze ziet dat de arts wel wat weinig actie onderneemt. Ook als ze merkt dat de cliniclown, onder de mom van een grap, erg handtastelijk wordt. Is Mine terecht optimistisch over de mensheid, of is ze een wandelend target?
Als de mysterieuze Wee haar hoofd om de hoek steekt, lijkt er een oplossing te zijn. Voor Wee is het duidelijk. 'We zijn in oorlog. In Nederland wordt er elke acht dagen een vrouw vermoord. Rest ons alleen nog de vraag: wat kan geweld voor vrouwen betekenen?' Als de wereld toch al onveilig is, waarom wapenen vrouwen zich dan niet net zo gevaarlijk en agressief als mannen? Mine raakt ook overtuigd van deze radicale houding. Maar leidt vuur met vuur bestrijden wel tot minder slachtoffers?
Vanuit een vrouwelijk perspectief onderzoeken schrijver Vera Morina en regisseur Corien Feikens het effect en de gevolgen van eeuwenlang geweld tegen vrouwen. Fightclub is een fysieke en meeslepende voorstelling, geïnspireerd op de gelijknamige filmklassieker uit 1999.
Credits:
Spel: Ortál Vriend, Anne Hofman, Jurriën Remkes
Regie: Corien Feikens
Tekst: Vera Morina
Dramaturgie: Tjeerd Posthuma
Scenografie: Morgana Machado Marques
Lichtontwerp: Bas Willekes
Muziek: Dries Bijlsma
Orange the World
De voorstelling vindt plaats tijdens de themaperiode ‘Orange the World’. Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne loopt elk jaar van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Voorafgaand en na de voorstelling wordt er in de foyer aandacht besteed aan het thema femicide, oftewel geweld tegen vrouwen.
Waarnemend burgemeester van Oude IJsselstreek Mirjam Maasdam zal een openingswoord doen en de Rooie Vrouwen zijn aanwezig, evenals de Soroptimisten. Zij gaan in gesprek met de bezoekers over de voorstelling. Ook de werkgroep Ulft van Amnesty International is present.